Piernik / pierniczki staropolskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Wystudzić. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, rozpuszczoną w mleku sodę, roztrzepane lekko jajka, sól i przyprawy korzenne. Wszystko wyrobić za pomocą łyżki na jednolitą masę. Ciasto na pierniczki przełożyć do szklanego pojemnika i wstawić do lodówki (na dolną półkę) na ok 5 tygodni. Po 3 tygodniach z ciasta można już czarować pyszności.
2.Można zrobić piernik :
Po leżakowaniu w lodówce ciasto przełóż na stolnicę. Podziel na 3 równe części. Rozwałkuj, wyłóż blaszkę (u mnie 25x25) i upiecz 3 blaty ( w 180’C z termo obiegiem przez 25 min). Kiedy blaty wystygną przekładamy je marmoladą, dociskamy deską i 3kg mąki. I tak dociśnięty zostawiamy 2-3 dni. Potem przekrawamy całość na dwa mniejsze pierniki i polewamy polewą.
3.Można zrobić pierniczki:
Po leżakowaniu w lodówce ciasto przełóż na stolnicę. Rozwałkuj na ok 2-3 mm. Wycinaj po 2 koła na 1 pierniczek. W jednym odciśnij lekko kształt pierniczka. W odciśnięty kształt ułożyć nadzienie (u mnie czekośliwka) a następnie przykryć drugim okrągłym placuszkiem. Docisnąć brzegi by się zlepiły. Foremką wyciąć kształt pierniczka. Lekko docisnąć brzegi by dobrze się skleiły. Ciasteczka ułożyć na blasze i piec ok 15 minut w 180’C ( termoobieg). Gdy wystygną oblać czekoladą. Można również polukrować.
Komentarze