Piernik puszysty

4.5 (189 ocen)

Puszyste wilgotne ciasto.

Składniki:

  • Na dwie keksówki 28x10

    5 jajek
    1 szklanka(250 ml) cukru
    3 szklanki mąki pszennej typ 500
    1,5 łyżeczki sody
    1,5 łyżeczki kakao
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    3/4 szkl.zimnej wody
    3/4 szkl.miodu
    3/4 szkl.oleju
    pół słoiczka powideł śliwkowych (ok 200 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik puszysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik puszysty 1. Jajka zmiksować z cukrem, aż się rozpuści.
    Suche składniki wymieszać ze sobą.
    Wszystkie składniki połączyć ze sobą przy pomocy miksera, przełożyć do dwóch podłużnych blaszek, ciasto ma być lejące.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 170*C.Foremki wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przed włożeniem każdą foremką stuknąć o blat, aby pozbyć się dużych pęcherzyków powietrza.
    Piec do suchego patyczka ok 40-45 minut (czas zależy od piekarnika)
  • 3. Upieczone ciasto zostawić w blaszkach, aż trochę przestygnie, letnie wyjąć na kratkę.
    Wierzch ciasta można polać polewą, posypać cukrem pudrem i dowolnie udekorować.

Porady

Dodatek powideł sprawia , że ciasto jest wilgotne. Ciasto można też upiec bez powideł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować