Piernik drożdżowy z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier ucieramy z drożdżami. Dodajemy zmiksowane żółtka następnie miód, olej, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika i ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Z tego pieczemy 2 placki. Jeden cieńszy i grubszy który kroimy na połowę. Pieczemy w formach wyłożonych papierem do pieczenia 12-15 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
2.Krem: mleko zagotować z cukrem, dodać orzechy i parzyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, często mieszając. Wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, porcjami dodawać orzechy.
3.Polewa: żelatynę rozpuścić z łyżce wrzątku. Masło, śmietanę, cukier i kakao zagotować, dokładnie wymieszać żeby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Wystudzoną polewą polać ciasto.
Komentarze