Na specjalne życzenie mamuśki piernik, taka mała namiastka zbliżających się świąt ;-) Sam piernik szybko się robi, jest puszysty, lekki i długo utrzymuje świeżość.
1 godz. 10 min
Składniki:
na blachę 23x38 cm
1 szkl. cukru
¾ szkl. oleju
¾ szkl. miodu sztucznego
35 dag mąki pszennej
3 łyżeczki sody
10 dag drożdży świeżych
7 jaj
1 opakowanie przyprawy do piernika
Piernik drożdżowy z kremem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier ucieramy z drożdżami. Dodajemy zmiksowane żółtka następnie miód, olej, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika i ubitą pianę z białek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Z tego pieczemy 3 placki. Możemy również upiec jeden placek i przekroić na 3 części bądź upiec dwa placki w tym jeden grubszy i go przekroić (już zależy od naszej fantazji). Pieczemy w formach wyłożonych papierem do pieczenia 12-15 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
2.Krem: szklankę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
Komentarze