Piernik biszkoptowy z jabłkami

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Szukałam połączenia smaku piernika z czymś dobrym. Postanowiłam upiec biszkopt dodać parę korzennych przypraw - zapach unosił się po całym domu... połączyłam mój piernikowy biszkopt z jabłkami i lekkim budyniem, a dokładniej kremem z mojego przepisu na Miodownik. Zapraszam!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    - 6 jaj
    - 3/4 szkl. maki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - pół szkl. cukru
    - łyżeczka cynamonu
    - paczka przyprawy korzennej (do piernika)
    - 2 łyżki oleju

    Składniki na jabłkową galaretkę:

    - 8-10 dużych jabłek
    - 2 galaretki agrestowe (po 35 g)

    Składniki na krem budyniowy:

    - 2,5 szkl. mleka
    - 1 budyń waniliowy bez cukru 35 g
    - 4 łyżki cukru
    - 3 pełne łyżki mąki pszennej
    - 180 g masła

    Dodatkowo:

    - 4 łyżki dżemu porzeczkowego lub konfitury śliwkowej
    - 4 kostki gorzkiej czekolady
    - 3 łyżki margaryny
    - kopiasta łyżka kakao
    - 10 orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik biszkoptowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka zmiksować na sztywno, dodać cukier następnie po jednym żółtku. Powoli dolać olej miksując na małych obrotach. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodawać po parę łyżek do pianki jajecznej mieszając ręcznie powoli i dokładnie by ciasto nie upadło. Przelać do przygotowanej brytfanki (u mnie 23cm x 34 cm) piec w temp. 150 st. C ok 30 minut. Wyjąc, wystudzić i przeciąć na pół.
    Jabłka: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondelka i dusić na małym ogniu z dodatkiem kilku łyżek wody, mieszać od czasu do czasu. Gdy zrobi się marmolada dodać 2 galaretki, wymieszać, zestawić z palnika i odłożyć w chłodne miejsce.
    Krem: 2 szklanki mleka wlać do rondelka, zagotować. W pół szklanki mleka rozrobić budyń z cukrem i mąką. Na gotujące się mleko wlać nasz budyń i delikatnie mieszać. Do ciepłego dodawać partiami masło cały czas mieszając-zdjąć z ognia, pozostawić na kilka minut do ostygnięcia.
    Na połowę biszkoptu wyłożyć lekko przestygnięte jabłka z galaretką, równomiernie rozsmarować. Drugą część biszkoptu posmarować dżemem i tą posmarowaną stroną przykryć masę jabłkową. Na górę wyłożyć przestygnięty budyń. Całość odstawić w chłodne miejsce. W małym rondelku z margaryny, kakao i czekolady przygotować polewę, przestudzić i polać schłodzone ciasto. Na koniec posypać posiekanymi orzechami:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować