Piernik Benedykta

4.51 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dzisiaj mam dla Was piernik Benedykta z przepisu Siostry Anastazji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    3 szklanki mąki pszennej
    200 g miodu
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    200 g masła
    1 łyżeczka sody (dałam dwie płaskie łyżeczki)
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżka kakao
    2 łyżki zimnej wody
    bakalie
    100 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik benedykta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę, a następnie dodawać stopniowo żółtka i ucierać.
    Dodać płynny miód, wodę, śmietanę i utrzeć.
    Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać do ciasta i wszystko dokładnie zmiksować.
    Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem i bakaliami.
    Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
    Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Piec do tzw suchego patyczka.


    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzony piernik.
    Posypać posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

3.55 (588 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować