Piernik bakaliowy z dżemem z dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis był bardziej prosty ale trochę go zmodyfikowałam i wyszedł bakaliowy piernik.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1 szkl miodu roztopionego
    1 szkl oleju
    3 łyżki herbaty granulowanej
    1 ½ szkl wrzącej wody
    4 jajka
    2 łyżeczki sody
    1 przyprawa do piernika
    ½ szkl orzechów pokrojonych
    ½ szkl suszonej żurawiny
    Krem:
    1 szkl mleka
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    15 dkg cukru
    15 dkg masła
    ½ cytryny (sok)
    Ponadto:
    250ml dżemu z dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przetwory

Piernik bakaliowy z dżemem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę zaparzyć 1 ½ szkl. wody. Odstawić na ok. 30min. odlać 1 szkl esencji.
  • 2. Białka ubić na sztywno i dodać cukier, następnie żółtka, miód, olej, esencję, mąkę wymieszana z przyprawą do piernika i sodą. Upiec trzy placki, do jednego dodać orzechy, do drugiego żurawinę, trzeci zostawić bez dodatków.
  • 3. Z podanych składników ugotować krem, ostudzić. Do roztartego masła dodawać stopniowo krem i sok z cytryny.
  • 4. Na placek bez dodatków rozsmarować dżem i przełożyć plackiem z żurawiną, posmarować ½ częścią masy i położyć placek z orzechami. Wierzch posmarować pozostałą masą i zetrzeć czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować