Piernik bakaliowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Piernik inny niż wszystkie a jaki smaczny:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - miód: 25 dekagramów
    - przyprawa do piernika: 1 sztuka
    - soda: 1 łyżeczka
    - margaryna kostka: 1 sztuka
    - mąka: 1.5 szklanki
    - mąka żytnia: 1 szklanka
    - bakalie: 20 dekagramów

    - jabłka: 4 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - soda: 1 łyżeczka
    - jaja: 4 sztuki
    - bakalie rózne: 25 dekagramów

    - masło lub margaryna: 25 dekagramów
    - cukier puder: 1 szklanka
    - kwaśna śmietana: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami i pozostałymi składnikami. Na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać.Podzielić na połowę i upiec 2 placki.Piec w 180 stopniach około 35 minut.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Następnie zmieszać ze wszystkimi składnikami i ubita pianą z białek. Upiec w 180 stopniach około 40 minut.
  • 3. Tłuszcz utrzeć na puszystą masę z cukrami. A następnie po 1 łyżce śmietany ucierać dalej. Podzielić na połowę.
  • 4. Przełożenie placka:
    placek piernikowy
    masa
    wkładka bakaliowa
    masa
    placek piernikowy
    ewentualnie polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kwaśna śmietana Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować