Piernik małopolski

0 (0 ocen)

Bardzo aromatyczny piernik :)

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka miodu
    1 szklanka mocnej kawy
    1 czubata łyżka ciemnego kakao
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki stopionej margaryny
    1 torebka przyprawy do piernika
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 garść orzechów włoskich

Piernik małopolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z sodą,kakao i wymieszać z przyprawą korzenna. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, a nastepnie dalej ocierając dodać po łyżce miód, gorącą kawę, mąkę z dodatkami oraz tłuszcz i posiekane orzechy. Białka ubic na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180stopni a następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut. Piernik najlepiej smakuje polany ciemną polewą oraz lukrem :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy