Piernik

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ten piernik jest pierwszym ciastem, które upiekłam, gdy byłam mała. Do tej pory piekę go regularnie, gdyż moja rodzina za nim przepada.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 jajko
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    2 łyżki słodkiego dżemu
    1/2 opakowania przyprawy do piernika
    3 łyżki kakao
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    rodzynki
    orzechy włoskie

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajko ubijamy ze szklanką cukru na puszystą masę. Następnie ubijając dodajemy olej, mleko, 2 łyżki dżemu, kakao i przyprawę do piernika. Wszystko miksujemy by uzyskać jednolitą konsystencję.
    2. Do uzyskanej masy dodajemy mąkę i sodę - mieszamy.
    3. Orzechy włoskie drobno siekamy a rodzynki moczymy w gorącej wodzie i składniki dodajemy do masy mieszając.
    4. Ciasto wlewamy do wąskiej formy i pieczemy 40 min w 180 stopniach.

Porady

Piernik można posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy