1.Piernik:
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy drożdże rozpuszczone z cukrem, następnie ubijamy do puszystości. Ciągle miksując dodajemy stopniowo miód. Przesiewamy mąkę, kakao, wsypujemy sodę i przyprawę do piernika i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i znowu mieszamy. Ostatecznie łączymy z piana z białek. Gotową masę rozlewamy na dwie blachy i pieczemy po ok 40 min w temp 160-170 stopni C. Oba ciasta przekrawamy.
2.Masa grysikowa:
Gotujemy mleko, odlewając pół szklanki zimnego mleka w którym rozpuszczamy kaszę mannę i cukry wanilinowe. Do wrzącego mleka dolewamy mleko z kaszą manną i gotujemy przez 10 minut ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ucieramy masło z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodajemy kaszę mannę.
Komentarze