Pierniczkowy alpejczyk z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu olej. Piec ok. 30 min w temp 175 stopni. Ostudź, przekrój na pół.
Krem:
Budynie rozrobić ze szklanką wody. Ugotować na 1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsyp 2 galaretki. wymieszać dokładnie. Ostudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy wyłożyć na pierwszą część ciasta , ułożyć pierniczki po czym wyłożyć resztę masy rozprowadzić i położyć drugą część ciasta. całość możemy polać polewą czekoladową bądź posypać cukrem pudrem.
Porady
Pierniczki bywają zazwyczaj twarde wiec polecam w zamian delicje w tym przypadku użyłam delicje i są bardzo smaczne. Gorąco polecam.!
Komentarze