Pierniczki ze skórką pomarańczową

4.5 (187 ocen)

można je zrobić dużo wcześniej

Składniki:

  • Składniki na ok. 50 szt:
    125 g miodu
    75 g cukru
    50 g masła
    2 łyżki przyprawy do pierników
    ok. 400 g mąki
    2 jajka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka kakao
    25 ml mleka
    szczypta soli
    dodatkowo:
    lukier i skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód podgrzej z cukrem, masłem i przyprawą do pierników. Mąkę i kakao przesiej na stolnicę. Dodaj jajka, sodę, mleko, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj ciepłą masę miodową i dokładnie zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na ok. 12h. Ciasto wyjmij i ogrzej w rękach (tak, aby było w miarę miękkie). Cienko rozwałkuj i wycinaj z niego różne kształty. Piecz 10 min. w rozgrzanym piekarniku w 170 C. Zimne pierniczki polukruj i posyp skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować