Składniki na ok. 50 szt:
125 g miodu
75 g cukru
50 g masła
2 łyżki przyprawy do pierników
ok. 400 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kakao
25 ml mleka
szczypta soli
dodatkowo:
lukier i skórka pomarańczowa
Pierniczki ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód podgrzej z cukrem, masłem i przyprawą do pierników. Mąkę i kakao przesiej na stolnicę. Dodaj jajka, sodę, mleko, szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj ciepłą masę miodową i dokładnie zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na ok. 12h. Ciasto wyjmij i ogrzej w rękach (tak, aby było w miarę miękkie). Cienko rozwałkuj i wycinaj z niego różne kształty. Piecz 10 min. w rozgrzanym piekarniku w 170 C. Zimne pierniczki polukruj i posyp skórką pomarańczową.
Komentarze