Pierniczki staropolskie (długodojrzewające)

4.44 (208 ocen)

Lubiane przez dużych i małych smakoszy- pierniczki. Te robione z ciasta staropolskiego, które leżakuje w lodówce 5 tygodni i dopiero wtedy można je piec. Bardzo smaczne! Polecam :)

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    3/4 szkl cukru 
    375-400 g miodu
    125 g masła
    2 małe jajka
    1/4 szkl zimnego mleka 
    3 łyżki przyprawy do piernika
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

4.44 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki Pieczeń

Pierniczki staropolskie (długodojrzewające) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
  • 2. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.
  • 3. Ostudzoną mieszankę miodowo-maślaną przelać do dużej miski. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera, dodając po kolei jajka. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać połowę mąki z dodatkami, mleko i resztę mąki. Starannie wyrobić (ciasto na typ etapie jest bardzo gęste.) Gotowe przełożyć do kamionkowego lub szklanego garnka, przykryć ściereczką i obwiązać sznurkiem. Garnek z ciastem włożyć do foliowej reklamówki i umieścić w lodówce na 5 tygodni.
  • 4. Pierniczki należy upiec tydzień przed świętami, by miały czas na zmięknięcie.

    Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować w kilku partiach na grubość 3-4 mm (polecam rozwałkowywać pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy) Za pomocą foremek wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach. Umieścić je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (mocno urosną). Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych pierniczków!). Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić kilka minut na blaszce, aż stwardnieją, a następnie przenieś na kratkę i wystudzić.
  • 5. Tak przygotowane pierniczki można dowolnie udekorować. Polecam dekoracje z lukru królewskiego. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, gdzie po kilku dniach zmiękną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować