Przepis ktory dostalam od pewnej Sylwi na jednym z for internetowych. Przepis pochodzi z zeszytu jej mamy. Pierniczki sa mega aromatyczne i nie musza lezakowac , zeby zmieknac. Polecam wszystkim :)
1 godz. 30 min
Składniki:
* 1,25 kg maki
* 1,5 szklanki cukru
* 2 kostki masla
* 25 dkg miodu
* 4 jajka
* 1 lyzeczka sody
* 1 lyzeczka amoniaku
* pol szklanki wody
* 3 przyprawy do piernika
Pierniczki (bez leżakowania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wode ,miod i sode zarumienic w garnku,dodac cukier i Maslo - wszystko podgrzac.
2.Make wymieszac z amoniakiem i przyprawa do piernika . Jak juz mieszanka miodowa przestygnie (wazne ! )- nie musi byc zimna ,ale nie moze byc goraca ,bo sparzy nam make- zalac make .
3.Jajka nalezy roztrzepac i dodac do reszty skladnikow.
4.Dokladnie wszystko wymieszac i odstawic w chlodne miejsce na okolo 24 godziny.
5.Nastepnego dnia ciasto nalezy porcjami rozwalkowywac ,wycinac pierniczki .
Pieczemy w 180 st. (grzanie gora ,dol ) ,na srodkowym poziomie piekarnika. Ja pieke na papierze do pieczenia.
Czys pieczenia ,to okolo 8 do 10 minut w zaleznosci od wielkosci pierniczkow.
Komentarze