Pierniczki (bez leżakowania)

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis ktory dostalam od pewnej Sylwi na jednym z for internetowych. Przepis pochodzi z zeszytu jej mamy. Pierniczki sa mega aromatyczne i nie musza lezakowac , zeby zmieknac. Polecam wszystkim :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • * 1,25 kg maki
    * 1,5 szklanki cukru
    * 2 kostki masla
    * 25 dkg miodu
    * 4 jajka
    * 1 lyzeczka sody
    * 1 lyzeczka amoniaku
    * pol szklanki wody
    * 3 przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka Pierniczki

Pierniczki (bez leżakowania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wode ,miod i sode zarumienic w garnku,dodac cukier i Maslo - wszystko podgrzac.
  • 2. Make wymieszac z amoniakiem i przyprawa do piernika . Jak juz mieszanka miodowa przestygnie (wazne ! )- nie musi byc zimna ,ale nie moze byc goraca ,bo sparzy nam make- zalac make .
  • 3. Jajka nalezy roztrzepac i dodac do reszty skladnikow.
  • 4. Dokladnie wszystko wymieszac i odstawic w chlodne miejsce na okolo 24 godziny.
  • 5. Nastepnego dnia ciasto nalezy porcjami rozwalkowywac ,wycinac pierniczki .
    Pieczemy w 180 st. (grzanie gora ,dol ) ,na srodkowym poziomie piekarnika. Ja pieke na papierze do pieczenia.
    Czys pieczenia ,to okolo 8 do 10 minut w zaleznosci od wielkosci pierniczkow.
  • 6. Pierniczki ozdabiamy wedlug gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Miód Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować