Pierniczki nadziewane w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na pierniki należy przygotować dzień przed planowanym pieczeniem. Miód zagotować
z przyprawami, odstawić, dodać masło aby się rozpuściło. Ostudzić. W dużej misce wymieszać kakao z mąką.
Sodę rozpuścić w śmietanie i odstawić aby powiększyła objętość. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier,
nadal ubijając dodawać żółtka. Ubite jajka dodać do mąki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać ostudzony miód, mieszając. Na koniec dodać śmietanę z sodą i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale po 24 godzinach zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (u mnie lodówka).
W dniu pieczenia: Gotowe ciasto wyłożyć na wysypana mąką stolnicę. Rozwałkować dwa okręgi na grubość ok 3mm. Jeden z nich smarujemy wodą (woda mineralna rozsmarowana sylikonowym pędzelkiem), a na drugim układamy porcje dżemu – nie za duże w sporych odstępach. Okrąg ciasta z dżemem przykrywany okręgiem ciasta posmarowanym wodą, dociskamy po bokach (aby wypuścić powietrze) i wycinamy foremką ulubiony kształt
Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 7-12 minut. Studzić na kratce.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Gdy czekolada będzie gotowa, zanurzamy w niej pierniki i odkładamy na kratkę do zastygnięcia. PYCHA!
Komentarze