Pierniczki

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasteczka piekę co roku na święta. Moja córeczka pomaga mi je pięknie dekorować.

Składniki:

  • ● 50 dag mąki
    ● 20 dag płynnego miodu
    ● 20 dag cukru
    ● 12 dag margaryny
    ● jajko
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżeczka kakao
    ● op. przyprawy do piernika
    ● białko do posmarowania pierniczków
    ● pisaki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód podgrzewamy. Wsypujemy
    cukier i, mieszając,
    rozpuszczamy. Mieszamy
    z przyprawą. Dodajemy margarynę
    i roztapiamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy z kakao
    i proszkiem do pieczenia.
    Wlewamy miód i wbijamy jajko.
    Mieszamy i wyrabiamy
    elastyczne ciasto. Formujemy
    kulę i odstawiamy na ok.
    30 minut do lodówki.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    0,5-cm placek. Wykrawamy
    pierniczki. Układamy na wyłożonej
    pergaminem blasze
    i smarujemy roztrzepanym
    białkiem. Pieczemy 15 minut
    w temperaturze 180 °C. Studzimy
    i dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować