Pierożki smażone z kreatywnym nadzieniem i barszczem czerwonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- buraczki obrać jeden duży odłożyć reszta zalać wodą i gotować w posolonej wodzie aż zmiękną
- do drugiego garnka nalać 1,5 litry wody zagotować dodać kostkę rosołową wołową włożyć pierś z indyka gotować około 20 minut
- zmielić orzechy w maszynce do mięsa
- zmielić ugotowane mięso
- na patelni rozpuścić 100 g masła dać orzechy chwilkę podsmażyć ale nie długo żeby się nie przypaliły dodać mięso razem wymieszać jeszcze chwilkę smażyć
- ugotowane buraczki zmielić przez maszynkę w patelni rozpuścić łyżkę masła wrzucić pokruszoną kostkę rosołowa drobiową wymieszać dodać buraczki smażyć do odparowania wody dodać do mięsa razem wszystko połączyć farsz dodać gałką muszkatołową
2.- mąkę dać do miski zalać 3/4 szklanki gorącej wody przemieszać zostawić na 5 minut potem dolać 1/4 szklanki wody zimnej i wyrobić ciasto zostawić na 10 minut
- ciasto rozwałkować wykrawać kółka pierogów nadziewać farszem
- w garnku ugotować wodę na gotująca wodę wrzucać pierożki jak wypłyną wyciągnąć odsączyć i obsmażyć na maśle
3.- wywar po mięsie i buraczkach połączyć tak aby było 2,5 l wywaru
- wywar zagotować buraczka zetrzeć na drobnej tarce dodać do gorącego wywaru zmniejszyć ogień nie dopuścić do gotowania bo się wywar zrobi bady zetrzeć na tarce 2 ząbki czosnku nie gotować dodać ocet cukier pieprz w razie potrzeby dosolić przecedzić podawać z pierożkami
Komentarze