Jesienią najbardziej na czasie jest danie z grzybami lub dynią. Nie będę oryginalna, nie będę wychodziła przed szereg i też zaserwuję typowo sezonowe warzywo. Udało mi się kupić dynię Hokaido.
Pierożki nadziane dynią i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię przekroić na pół, wypestkować, następnie pokroić na plastry, skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec do miękkości.
2.Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki.
3.Ostudzić, oddzielić od skórki, wymieszać z ricottą. Dodać podsmażoną na oliwie cebulkę z czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, chilli i tabasco.
4.Wyrobione ciasto rozwałkować na cienki płat i podzielić na 2 mniej więcej równe części. Na jednej ułożyć kilka kulek nadzienia, przykryć drugim płatem i pieczątką do ravioli wykrawać gotowe pierożki. Następnie obgotować w osolonej wodzie i polać roztopionym masłem z dodatkiem szałwii.
Komentarze