Pierożki nadziane dynią i ricottą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jesienią najbardziej na czasie jest danie z grzybami lub dynią. Nie będę oryginalna, nie będę wychodziła przed szereg i też zaserwuję typowo sezonowe warzywo. Udało mi się kupić dynię Hokaido.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - dynia: 1 sztuka
    - ser ricotta: 250 gramów
    - cebula, obrana i posiekana: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - kefir naturalny: 400 mililitrów
    - masło: 50 gramów
    - oliwa do smażenia ok.: 1 łyżka
    - szałwia świeża: 0.5 pęczka
    - sól,pieprz do smkau: 1 szczypta
    - chilli w proszku suszone: 1 szczypta
    - tabasco - kilka kropli: 1 sztuka
    - czosnek przeciśnięty: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Pierożki nadziane dynią i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dynia 1. Dynię przekroić na pół, wypestkować, następnie pokroić na plastry, skropić oliwą, oprószyć solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec do miękkości.
  • 2. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki.
  • 3. Ostudzić, oddzielić od skórki, wymieszać z ricottą. Dodać podsmażoną na oliwie cebulkę z czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, chilli i tabasco.
  • pierożki nadziane dynią i ricottą 4. Wyrobione ciasto rozwałkować na cienki płat i podzielić na 2 mniej więcej równe części. Na jednej ułożyć kilka kulek nadzienia, przykryć drugim płatem i pieczątką do ravioli wykrawać gotowe pierożki. Następnie obgotować w osolonej wodzie i polać roztopionym masłem z dodatkiem szałwii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mąka pszenna Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować