Pierożki karpackie

0 (0 ocen)

Są bardzo pyszne , a ich zapach rozchodzi się po całym domu.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    woda
    Nadzienie:
    25 dag twarogu
    2 torebki ryżu
    1 jajko
    łyżka masła
    cukier waniliowy
    garść rodzynek
    kilka łyżek brandy
    6 łyżek cukru
    dowolne ziarna zbóż

Pierożki karpackie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,jajka,soli i wody zagnieść tradycyjne ciasto na pierogi.
  • 2. Ryż ugotować na sypko , odcisnąć i wymieszać z masłem.
    Twaróg zmielić w maszynce.
    Rodzynki umyć i namoczyć w brandy.
  • 3. Ryż,twaróg,jajko,cukier i cukier waniliowy wymieszać na jednolitą masę,dodać rodzynki wraz z brandy.
  • 4. Ciasto cienko rozwałkować,formować dowolnej wielkości pierogi i gotować w osolonym wrzątku. Podawać polane słodką śmietanką i obficie posypane ziarnami zbóż.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy