Pierożki karkówkowe z kapustą kiszoną z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy cebulę kroimy ją na cienkie plasterki, (odkładamy jeden plasterek, który kroimy na drobniutką kostkę) cebulą przekładamy mięso oprószone solą i pieprzem, przykrywamy folią, odkładamy na minimum 30 min do lodówki.
2.Myjemy pieczarki, kroimy w plasterki polewamy sokiem z cytryny i smażymy na maśle z pozostałą wcześniej cebulą drobno pokrojoną w kostkę (cebuli około 1 łyżeczka). Smażymy do odparowania wody po czym doprawiamy do smaku odrobiną soli i sporą ilością pieprzu.
Mięso wyjmujemy z lodówki i cienko rozbijamy wycinamy kawałki 6 na 6 cm nakładamy farsz pieczarkowy składamy jak pierogi na trójkąty bądź prostokąty a brzegi zbijamy tłuczkiem do ubijania mięsa. Posypujemy ziołami prowansalskimi i smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia z obu stron podlewamy delikatnie wodą około 1/3 literatki i tak gotujemy do miękkości około 30min.
3.Przygotowujemy sałatkę. Do odciśniętej już kapusty kiszonej (ja miałam swojej roboty z marchewką) dodajemy wcześniej umyte, obrane i otarte na tarce o grubych oczkach jabłko. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pierożki podajemy na sałatce.
Porady
Do sałatki można dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę, wtedy będzie pikantniejsza.
Komentarze