Pierożki a'la calzone z farszem mięsnym

0 (0 ocen)

  • 1 min

Pierożki z ciasta drożdżowego. Smakowite na obiad, a także na przyjęcie ze znajomymi.

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    3 dag drożdży
    niepełna szklanka letniego mleka
    pół łyżeczki cukru
    plaska łyżeczka soli
    4 łyżki oleju

    Farsz:
    50 dag mięsa mielonego
    30 dag pieczarek
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    2 cebule
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka, oregano, bazylia
    olej/oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Calzone

Pierożki a'la calzone z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem i dodać do mąki. Dodać olej i zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na ok pół godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:
    Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso mielone i podsmażać kilka minut. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, poddusić na tłuszczu i dodać do mięsa. Kukurydzę i fasolę odcedzić i wypłukać, dodać do mięsa. Doprawić do smaku i dusić kilka minut.
  • 3. Ciasto podzielić na kilka części. Cienko rozwałkować. Wykrawać dowolnego kształtu pierożki ( np. z pomocą szklanki czy foremek. Nałożyć farsz i dobrze skleić brzegi pierożka. Pierogi przenieść na blaszkę. Piec w temp 180 stopni ok 20 minut. Podawać z ulubionym sosem lub barszczem. Smacznego:)

Porady

Wierzch pierożków można posmarować roztrzepanym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Fasola czerwona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować