Pierożki a'la calzone z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem i dodać do mąki. Dodać olej i zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na ok pół godziny do wyrośnięcia.
2.Farsz:
Cebulę pokroić i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać mięso mielone i podsmażać kilka minut. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, poddusić na tłuszczu i dodać do mięsa. Kukurydzę i fasolę odcedzić i wypłukać, dodać do mięsa. Doprawić do smaku i dusić kilka minut.
3.Ciasto podzielić na kilka części. Cienko rozwałkować. Wykrawać dowolnego kształtu pierożki ( np. z pomocą szklanki czy foremek. Nałożyć farsz i dobrze skleić brzegi pierożka. Pierogi przenieść na blaszkę. Piec w temp 180 stopni ok 20 minut. Podawać z ulubionym sosem lub barszczem. Smacznego:)
Porady
Wierzch pierożków można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Komentarze