Pierożki z rabarbarem i pomarańczą

0 (0 ocen)

Smakuja wybornie i szybko je się robi.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki+ mąka do podsypania
    ½ szklanki cukru
    ½ kostki masła(100g)
    10 g drożdży świeżych
    1 szklank mleka
    1 całe jajko
    2 żółtka(białka zostawiamy do posmarowania)
    Dodatkow;
    3 łodygi rabarbaru (1/2 kg)
    2 łyżki cukru
    2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Pierożki z rabarbarem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbar 1. Drożdże kruszymy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na 20 min. Dodajemy pokrojone masło i resztę składników, wyrabiamy ciasto w razie konieczności podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
    Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kosteczke, mieszamy ze skórką i dwoma łyzkami cukru.
  • nakładamy owoce 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3-4mm, wycinamy kwadraty o bokach 8/8 cm na środku kładziemy po łyżeczce owoców i zlepiamy aby wyszły trójkąty, brzegi możemy ozdobić za pomocą widelca.
  • zlepiamy pierożki 3. Smarujemy roztrzepanymi białkami, pieczemy 30-35 min w tem. 180 * C . Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

Lepiej się skleja jeśli rabarbar pokroimy w drobniejszą kostke, wtedy nie dziurawi ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy