Pierożki z podrobami drobiowymi i kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne, wymyslone wlasciwie przez przypadek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto
    450 g mąki
    300ml wrzątku
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka soli

    nadzienie;
    600 g serc i żołądków drobiowych
    3/4 szkl kaszy jaglanej
    1 marchewka
    1 cebula
    sól
    pieprz
    pieprz staropolski Ziołowy
    1 jajko

Pierożki z podrobami drobiowymi i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca i żołądki oczyścić i ugotować z marchewką i cebulą, z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
    Kaszę ugotować w proporcji 1:2 najlepiej w wywarze z ugotowanych podrobów, ewentualnie w wodzie. Odstawić pod przykryciem do wystudzenia
    Żołądki i serca zemleć w maszynce do mięsa razem z marchewką i cebulą i wystudzoną kaszą.
    Dodać jajko , przyprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i dobrze wymieszać.

    Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej , zalać wrzątkiem , wymieszać łyżką , a kiedy troszkę przestygnie zagnieść ciasto.

    Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi.
    Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i skwarkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy