Pierożki z kaszą gryczaną i białym serem

5 (197 ocen)

  • 60 min

przysmaki z lubelszczyzny

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto;
    450 g mąki
    300 ml wrzątku
    1 łyżeczka soli
    1 łyzka oleju

    nadzienie:
    1 szkl kaszy gryczanej
    250 g sera białego
    sól
    pieprz
    1 jajko

Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierożki z kaszą gryczaną i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli. Odstawić na ok pół godziny pod przykryciem. Po wystudzeniu wymieszać z serem i jajkiem, sól i pieprz dodać do smaku.

    Zagnieść ciasto; Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką a potem kiedy przestygnie zagnieść ciasto, podsypując odrobiną mąki.
    Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi.
    Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z tłuszczem i skwarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować