Pierożki z kurkami zapiekane w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Moje pierożki kształtem przypominają raczej wontony, grzybowe nadzienie zawiera ostrą papryczkę, czosnek i tymianek, a sposób podania jest włoski

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 200 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - ciepła woda: 70 mililitrów

    - kurki: 350 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - papryczka chili: 0.5 sztuki
    - czosnek ząbki: 4 sztuki
    - musztarda francuska: 1 łyżka
    - posiekany tymianek: 1 łyżka
    - biały wytrawny wermut: 150 mililitrów
    - masło: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta

    - pomidory z puszki posiekane: 300 mililitrów
    - suszona bazylia: 1 łyżka
    - cukier: 2 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 3 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożki z kurkami zapiekane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej na stolnicę, wbij jajko, dodaj wodę i sól - zagnieć luźne ciasto. Podziel je na kawałki i odłóż na bok przykryte ściereczką.
  • Kurki 2. Przygotuj nadzienie. Grzyby opłucz i pokrój dosyć drobno. Posiekaj cebulę, czosnek (2 ząbki) i papryczkę. Na patelni rozgrzej oliwę - w pierwszej kolejności smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kurki, smaż ok. 5 min. Dodaj czosnek, papryczkę i posiekany tymianek - smaż chwilę i dodaj wermut. Kiedy alkohol odparuje, dodaj musztardę francuską, sól i pieprz do smaku. Na końcu dodaj masło i odstaw nadzienie do wystygnięcia.
  • Pierożki 3. Rozwałkuj kawałki ciasta (tak cienko, jak na klasyczne pierogi) i wykrój z niego kwadraty o boku ok. 10cm. Na każdym kawałku układaj po łyżeczce nadzienia i formuj sakiewki (jak na zdjęciu powyżej). Pierożki gotuj w osolonej wodzie - wrzucaj je na wrzącą wodę i wyciągaj po chwili, od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Pierożki 4. Rozgrzej na patelni ok. 3 łyżki oliwy i smaż posiekany czosnek (2 ząbki). Po chwili (uważaj, żeby czosnek się nie przypalił) dodaj pomidory w puszce. Dopraw je bazylią, cukrem, solą i pieprzem i gotuj przez ok. 10min.

    Wlej sos pomidorowy do naczynia żaroodpornego. Dodaj śmietanę, lekko zamieszaj. Wkładaj do sosu pierożki.
  • Upieczone pierożki 5. Piecz w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni C przez ok. 10min. Tuż przed końcem pieczenia posyp danie startym parmezanem. Pierożki podawaj prosto z piekarnika (lepiej brzmi prosto z pieca ;)), możesz je przyozdobić świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować