Pierogi z tym oryginalnym nadzieniem odkryłam przez przypadek. Okazały się rewelacyjne. Najbardziej posmakowały mojemu 2-letniemu Wiktorowi. Cieszę się, bo to zdrowa potrawa.
Składniki:
Ciasto: ok. 30 dag mąki pełnoziarnistej
● 2 jajka
● 3 łyżki oliwy
● sól
Farsz: 2 buraki
● 2-3 ziemniaki
● 10 dag twarogu lub serka ricotta
● łyżka posiekanego koperku
● pieprz
● sól
● masło
Pierożki z buraczanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta mieszamy.
Wlewamy tyle ciepłej wody,
aby zagnieść elastyczne ciasto.
Zawijamy w folię i wkładamy
na godzinę do lodówki.
2.Buraki i ziemniaki myjemy,
gotujemy, studzimy i obieramy.
Następnie przepuszczamy
z twarogiem przez maszynkę.Mieszamy z koperkiem. Doprawiamy
solą i pieprzem.
3.Ciasto rozwałkowujemy na
oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy
krążki. Na każdy
nakładamy po łyżce farszu,
składamy i sklejamy brzegi.
Gotujemy w osolonym wrzątku
3-4 minuty od wypłynięcia. Polewamy
roztopionym masłem.
Komentarze