Pierożki z buraczanym farszem

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierogi z tym oryginalnym nadzieniem odkryłam przez przypadek. Okazały się rewelacyjne. Najbardziej posmakowały mojemu 2-letniemu Wiktorowi. Cieszę się, bo to zdrowa potrawa.

Składniki:

  • Ciasto: ok. 30 dag mąki pełnoziarnistej
    ● 2 jajka
    ● 3 łyżki oliwy
    ● sól
    Farsz: 2 buraki
    ● 2-3 ziemniaki
    ● 10 dag twarogu lub serka ricotta
    ● łyżka posiekanego koperku
    ● pieprz
    ● sól
    ● masło
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożki z buraczanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta mieszamy.
    Wlewamy tyle ciepłej wody,
    aby zagnieść elastyczne ciasto.
    Zawijamy w folię i wkładamy
    na godzinę do lodówki.
  • 2. Buraki i ziemniaki myjemy,
    gotujemy, studzimy i obieramy.
    Następnie przepuszczamy
    z twarogiem przez maszynkę.Mieszamy z koperkiem. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • Pierożki z buraczanym farszem 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy
    krążki. Na każdy
    nakładamy po łyżce farszu,
    składamy i sklejamy brzegi.
    Gotujemy w osolonym wrzątku
    3-4 minuty od wypłynięcia. Polewamy
    roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować