Pierożki z mięsem mielonym-Pielmieni rosyjskie

4.47 (172 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od kuzyna żony, która pochodzi z Ukrainy...od tej pory te pierogi z mięsem bardzo często goszczą na naszym stole, są uwielbiane przez wszystkich...

  • 30 min

Składniki:

  • FARSZ:
    -500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowe lub według uznania
    -1 jajko
    -garść natki pietruszki
    -płaska łyżeczka pieprzu i soli
    -2 łyżki mleka
    -2 ząbki czosnku
    -1 mała cebula

    CIASTO:
    -80 dag mąki
    -1 jajko
    -łyżeczka soli
    -480 ml wrzącej wody

    BULION;
    -2x kostki rosołowe
    -ok.4 l wody
    -2 łyżeczki soli

    DO OKRASZENIA;
    -1/2 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Pierożki z mięsem mielonym-pielmieni rosyjskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. CIASTO
    Przesiej mąkę na stolnice, wbij jajko, dodaj łyżeczkę soli i zalej wrzącą wodą- a następnie mieszaj łyżką. trzeba uważać żeby się nie poparzyć. Po chwili wyrabiamy ciasto rękami. Zagniatamy aż nie będzie się kleić do rąk i będzie gładkie. Odstawiamy na ok.10 min aby odparowało.
  • farsz 2. FARSZ
    Mięso mielone dajemy do miski, dodajemy 1 jajko, sól, pieprz, 2 łyżki mleka.
    Czosnek gnieciemy przez praskę, cebule i natkę pietruszki drobniutko kroimy i wszystko mieszamy. Farsz gotowy.
  • testeerka 3. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Bierzemy jedną i rozwałkowujemy jak na makaron. Wycinamy krążki np. większym kieliszkiem lub małą literatką. Na każdy krążek nakładamy małą łyżeczką farsz i lepimy małe pierożki a potem łączymy ich brzegi i wywijamy je do zewnątrz.(coś na kształt naszych uszek do barszczu) :) Gotowe wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy 10 min od czasu wypłynięcia.
    Powtarzać aż do wyczerpania się farszu oraz ciasta. Po wyjęciu z wody przekładamy do miski i delikatnie mieszamy z masełkiem.

Porady

-Następnego dnia pielmieni można wrzucić na chwilę do gorącego bulionu lub podgrzać na patelni. - Z orginalnego przepisu podaje się do nich pieprz zmieszany z octem. - Można podawać bez dodatków lub według swojego uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować