Pierożki twarogowe ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

Słodkie pierożki z ciasta twarogowego z nietypowym farszem – słonecznikowym, aromatyzowanym cynamonem. W sam raz na małe co nieco.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i ¾ szklanki mąki pszennej + do podsypania ciasta
    250 g twarogu półtłustego 4%
    250 g masła lub margaryny
    3 jajka
    1 kopiasta szklanka cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 fiolka aromatu migdałowego (2,5 ml)

    Nadzienie:
    200 g słonecznika łuskanego
    3 łyżeczki bułki tartej
    2 jajka
    3 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierożki twarogowe ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierożki twarogowe ze słonecznikiem 1. Przygotować ciasto – tłuszcz rozpuścić i wystudzić. Następnie utrzeć z dodatkiem twarogu, jajek i cukru. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
    Przygotować nadzienie – słonecznik uprażyć i wystudzić. Następnie dokładnie wymieszać razem z pozostałymi składnikami farszu.
    Ciasto rozwałkować (max 5 mm), podsypując mąką i wyciąć koła (średnica 6,5 cm). Na placki nałożyć porcję nadzienia (ok. ½ łyżeczki) i zlepić.
  • Pierożki twarogowe ze słonecznikiem 2. Pierożki ułożyć w formie (40 x 27) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 – 35 min (180 st. C).

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 60 pierożków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować