NA FARSZ:
450 g mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym
- 200 - 250 g sera gorgonzola dolce
- około 300 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 3 ząbki czosnku
Pierogi ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Ugniatamy ciasto. Gdy ciasto jest jednolite, beż żadnych grudek, rozwałkowujemy na stolnicy na cienki płat ciasta. Następnie (np. szklanką) wykrawamy z ciasta koła. Na środku układamy kulkę farszu. Kółka składamy na pół i sklejamy brzegi tak, aby farsz nie wyleciał ze środka. Brzegi możemy też skleić mocniej za pomocą widelca.
2. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut. Następnie odsączamy z wody i smażymy z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym na patelni maśle.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Gdy się zarumieni na patelnię wrzucamy boczek smażymy przez około 5 minut aż się przypiecze. Do boczku dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy aż szpinak się rozgrzeje. Do rozgrzanego szpinaku z boczkiem dodajemy pokrojony w dużą kostkę ser gorgonzola. Smażymy tak długo aż ser się roztopi. Całość powinna się chwilę gotować, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze