Pierogi ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Kolejna wersja moich ukochanych pierogów.

  • 30 min

Składniki:

  • NA CIASTO:
    -3 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki wody (ciepłej)
    - łyżeczka soli,
    - łyżeczka cukru
    - łyżeczka oliwy
    - 1 jajko

    NA FARSZ:
    450 g mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym
    - 200 - 250 g sera gorgonzola dolce
    - około 300 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
    - 3 ząbki czosnku

    MASŁO DO SMAŻENIA
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Ugniatamy ciasto. Gdy ciasto jest jednolite, beż żadnych grudek, rozwałkowujemy na stolnicy na cienki płat ciasta. Następnie (np. szklanką) wykrawamy z ciasta koła. Na środku układamy kulkę farszu. Kółka składamy na pół i sklejamy brzegi tak, aby farsz nie wyleciał ze środka. Brzegi możemy też skleić mocniej za pomocą widelca.
  • 2. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 7 minut. Następnie odsączamy z wody i smażymy z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym na patelni maśle.
  • 3. PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
    podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Gdy się zarumieni na patelnię wrzucamy boczek smażymy przez około 5 minut aż się przypiecze. Do boczku dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy aż szpinak się rozgrzeje. Do rozgrzanego szpinaku z boczkiem dodajemy pokrojony w dużą kostkę ser gorgonzola. Smażymy tak długo aż ser się roztopi. Całość powinna się chwilę gotować, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować