Smaczna propozycja obiadowa dla jaroszy, ze szpinakiem w roli głównej. Szpinak, to ulubieniec mój i mojej córki.
4.5 (145 ocen)
Porady
Z tej proporcji wychodzi, ok. 50 pierożków. Ciasto jest plastyczne, łatwo się go wyrabia. Dobrze jest umoczyć ręce w oliwie, wówczas łatwiej się go wyrabia, nie przykleja się do rąk. Szpinaku wcześniej nie rozmrażamy, taki kładziemy na patelnię, w bryłkach. Pierogi są smaczne odgrzane na drugi dzień masełku W sezonie możemy użyć szpinaku świeżego. Farsz trzeba dobrze doprawić do smaku. Uważajmy na sól, bo ser feta jest już słony. Zamiast słoninki możemy pierogi polać po wierzchu stopionym masełkiem. Danie można zamrażać. Szpinak, to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera dużo cennych składników tj : żelazo, witaminę C, luteinę, beta karoten. Pomaga przy anemii, cukrzycy, nadciśnieniu. Ma własności krwiotwórcze.
Komentarze