Delikatne pierogi ze szpinakiem

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczna propozycja obiadowa dla jaroszy, ze szpinakiem w roli głównej. Szpinak, to ulubieniec mój i mojej córki.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    3 szklanki mąki pszennej typ 550
    2 szklanki mąki krupczatki typ 500
    2 żółtka
    1 jajko
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    1 1/2 szklanki cieplej wody

    Farsz szpinakowy:
    450 g mrożonego szpinaku
    250 g sera feta półtłustego
    1 średnia cebulka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku
    masło do podsmażenia

    Omasta:
    skwarki ze słoninki do polania pierogów po wierzchu
    cebulka

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Delikatne pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto pierogowe 1. Wykonanie ciasta na pierogi:
    Mąki obie przesiewamy na stolnicę. Robimy dołek.
    Jajka, żółtka, oliwę, sól, połowę wody razem mieszamy. Wlewamy do dołka z mąki.
  • ciasto na pierogi 2. Zarabiamy na gładką masę, ok 10 min.
  • podzielone ciasto na pierogi 3. Ciasto dzielimy na części i cienko wałkujemy.
  • wycinanie kółek z ciasta 4. Wycinamy niewielkie kółka.
  • nakładanie farszu ze szpinaku 5. Na każde kółko nakładamy farsz ze szpinaku.
  • zlepione pierogi 6. Zlepiamy dokładnie brzegi ciasta. Widelcem wykańczamy tworząc wzór ozdobny.
  • przesmażony szpinak 7. Przygotowanie farszu szpinakowego:
    Cebulkę, czosnek obieramy. Drobno siekamy. Podsmażamy lekko na maśle.
    Dodajemy wówczas zamrożony szpinak. Studzimy.
  • gotowanie pierogów 8. Dodajemy wówczas ser feta, wlewamy śmietanę, mieszamy na jednolitą masę. Przyprawiamy dobrze do smaku: solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Farsz nakładamy na wycięte krążki ciasta pierogowego.
    Gotujemy w osolonym wrzątku partiami.
  • pierogi ze szpinakiem 9. Ugotowane pierogi wyjmujemy na talerze.
  • stopinona słoninka 10. Słoninkę kroimy w drobną kostkę, topmy. Pod koniec dodajemy posiekaną cebulkę.
    Polewamy pierogi.
  • 11. Smacznego :)

Porady

Z tej proporcji wychodzi, ok. 50 pierożków. Ciasto jest plastyczne, łatwo się go wyrabia. Dobrze jest umoczyć ręce w oliwie, wówczas łatwiej się go wyrabia, nie przykleja się do rąk. Szpinaku wcześniej nie rozmrażamy, taki kładziemy na patelnię, w bryłkach. Pierogi są smaczne odgrzane na drugi dzień masełku W sezonie możemy użyć szpinaku świeżego. Farsz trzeba dobrze doprawić do smaku. Uważajmy na sól, bo ser feta jest już słony. Zamiast słoninki możemy pierogi polać po wierzchu stopionym masełkiem. Danie można zamrażać. Szpinak, to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera dużo cennych składników tj : żelazo, witaminę C, luteinę, beta karoten. Pomaga przy anemii, cukrzycy, nadciśnieniu. Ma własności krwiotwórcze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować