Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami

4.5 (183 ocen)

To świetny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Receptura pochodzi z książki Siostry Anastazji „143 przysmaki”. Przepis znajduje się w rozdziale przepisy wigilijne. Jednak pierogi te smakują także w każdy inny dzień.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    Około 3/4 szklanki letniej wody
    1/4 szklanki mleka

    Farsz:
    1 kg świeżej kapusty
    2-3 dag suszonych grzybów
    1 cebula
    Tłuszcz
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby umyć i namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Kapustę poszatkować i ugotować, aż będzie miękka, odlać wodę i odcisnąć. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce lub drobno pokroić. Cebulę pokroić, usmażyć na złoty kolor. Wszystko razem połączyć i doprawić - kapusta powinna być pikantna.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto wlewając w dołek zagotowane mleko. Mieszać widelcem. Dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypać mąką, odkrawać porcję ciasta i cienko wałkować. Szklanką lub foremką (ja używam foremki - większej do pierogów, a mniejszej do uszek) wykrawać kółka, nakładać porcję farszu, lepić pierogi.
  • 3.
    Przygotowane pierogi wrzucić partiami do wrzącej i osolonej wody. Ostrożnie zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką, aby nie przykleiły się do siebie, dna garnka. Gotować. Gdy wypłyną na powierzchnię, odkryć, gotować ok. 3 minuty. Odcedzać lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Układać na talerzu lub półmisku.
  • 4. Podawać ze smażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować