Pierogi z ziemniakami, soczewicą zieloną i twarogiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja rodzinka uwielbia pierożki:) Te, proponowane przeze mnie, są bardzo smaczne i tanie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    2 ¾ szklanki mąki
    jajko
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    ¾ szklanki gorącej wody
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    800 g obranych ziemniaków
    200 g twarogu
    80 g soczewicy zielonej
    2 cebule (około 180 g)
    2 łyżeczki przyprawy do dań Kucharek
    pęczek świeżych liści lubczyku (około 2 g)
    sól wg uznania
    pieprz czarny mielony wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami, soczewicą zieloną i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
  • 2. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (tak by była miękka), osączamy na sicie.
  • 3. Twaróg rozgniatamy widelcem, lubczyk kroimy na mniejsze kawałki.
  • 4. Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy soczewicę, ponownie ubijamy, następnie dodajemy twaróg, cebulę przyprawy i wszystko razem mieszamy.
  • 5. Dodajemy usmażoną cebulkę, lubczyk, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • 6. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
  • 7. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 8. Gotujemy w osolonej wodzie około 8-10 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z zieloną soczewicą

To może cię zainteresować