Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

4.95 (163 ocen)

  • 2 godz.

Ostatnio trochę zapomniane przeze mnie pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą dlatego była okazja aby je zrobić. Z połączenia prostych i tanich składników wyszły niezwykle smaczne pierogi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • FARSZ:
    kapusta kiszona - 500 g
    ziemniaki - 750 g
    cebula - 3 szt.
    oliwa z oliwek - 3 łyżki
    kminek - do smaku
    sól - do smaku
    pieprz czarny -do smaku
    pieprz ziołowy- do smaku

    CIASTO:
    mąka pszenna - 450 g
    gorąca woda - 1,5 szk.
    oliwa z oliwek - 3 łyżki
    szczypta soli

    DO PODANIA:
    cebula uduszona na oliwie
Wystaw ocenę:

4.95 (163 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: obrane i umyte ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odlewam wodę, odparowuję i odstawiam do przestygnięcia. Następnie przeciskam je przez praskę.
  • 2. W dużym rondlu rozgrzewam 3 łyżki oliwy, dodaję pokrojone w drobną kostkę cebule i duszę je przez chwilę.
  • 3. Dobrej jakości kapustę kiszoną lekko siekam nożem i przekładam do rondla z cebulą. Dodaję przyprawy, mieszam i całość duszę na małym ogniu w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.
  • 4. Miękką kapustę odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą bardzo dokładnie mieszam z ziemniakami i jeśli potrzeba doprawiam do smaku.
  • 5. CIASTO: mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję sól, wlewam olej i stopniowo dolewam gorącą wodę, mieszając wszystko łyżką. Następnie ciasto wyrabiam rękoma przez około 8-10 minut. W razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając odrobinę wody.
  • 6. Do sporej porcelanowej miski wlewam gorącą wodę, po chwili wodę wylewam, wycieram miskę ściereczką i taką ciepłą miską nakrywam wyrobione i ulepione w kulę ciasto. Odstawiam na pół godziny, aby ciasto „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
  • Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą 7. Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, dzielę na cztery części i każdą kolejno rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam krążki, nakładam łyżeczką farsz i dokładnie zlepiam pierogi. Układam je w odstępach na stolnicy obsypanej mąką. Nakrywam lnianą ściereczką, aby nie obsychały.
  • 8. Gotuję partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Wyjmuję łyżką cedzakową i podaję gorące z duszoną na oliwie cebulką.

Porady

Z tej ilości wyszło mi 60 pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować