Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnice wsypujemy mąkę, dodajemy roztopione masło, mleko i sól, stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka i odstawiamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy, studzimy i puszczamy przez maszynke. Kapuste płuczemy raz, kroimy. W rondlu rozpuszczamy pół kostki margaryny i wrzucamy kapuste. Kapuste dusimy aż będzie miękka. Uduszoną kapuste mieszamy z ziemniakami, dodajemy pokrojoną pietruszke, przyprawiamy. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wykrawamy kółka, na każdym układamy łyżeczke farszu i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju. Pierogi okraszamy i posypujemy świeżym koperkiem.
Porady
Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym lub śmietaną. Są pyszne również po odsmażeniu na następny dzień .Smacznego!
Komentarze