Pierogi smakują podobnie do ruskich jednak fasolka szparagowa dodaje im oryginalności.
Składniki:
(Na ok. 200 sztuk niedużych pierogów)
Ciasto:
1kg. mąki pszennej ( ja użyłam Poznańskiej)
5 łyżek oleju
mleko-tyle ile pochłonie mąka ok 2 szklanek
Farsz:
1 kg. ugotowanych ziemniaków
0,5 kg. sera białego
2 długie pętka cienkiej kiełbasy ( ja miałam z pieprzem)
2 cebule
0,5 kg.zielonej fasolki szparagowej
1 łyżka:
soli , pieprzu , czosnku granulowanego
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
szczypta chili
olej do smażenia
Pierogi z ziemniakami i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Ugotowane , ostudzone ziemniaki zmielić wraz z serem białym.
Kiełbasę oraz obraną cebulę pokroić w kostkę , wrzucić składniki na rozgrzany olej po chwili dodać zmielone ziemniaki , smażyć do zarumienienia.
2.Z fasolki szparagowej poodcinać końce , ugotować go miękkość , odcedzić , pokroić na 3/4 części-dodać do reszty farszu , doprawić.
Całość dokładnie wymieszać razem.
3.Ciasto:Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie i elastyczne.
Odrywać po kawałku , rozwałkowywać cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym mąką ,wykrawać kółka za pomocą szklanki/kufla lub specjalnego przyrządu do pierogów.
Na każde kółko nakładać ok.1 łyżkę farszu , zlepić dokładnie pierogi.
4.W garnku zagotować wodę , gotować pierogi porcjami do wypłynięcia na wierzch , wydobywać łyżką cedzakową.
5.Podawać na ciepło np. z roztopionym masłem lub odsmażone na patelni
Porady
Po za sezonem możemy użyć mrożonej fasolki szparagowej
Komentarze