Pierogi z ziemniakami

0 (0 ocen)

Polska klasyka - niestety zapomniana. Te pierogi robiła moja ciocia. Smak pamiętam z dzieciństwa. Ziemniaki i cebulka to pyszne połączenie.

Składniki:


  • ciasto :

    1,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    0,5 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli


    farsz:

    5 średnich ziemniaków
    2 cebule
    sól,pieprz
    1 łyżeczka vegety
    olej do smażenia


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Farsz:
    Ziemniaki ugotować ( najlepiej dzień wcześniej). Utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
    Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wymieszać z cebulą i przyprawić.
    Ciasto :
    Mąkę przesiać na blat. Zrobić dziurkę i wlewać powoli ciepłą wodę. Dodać szczyptę soli. I zagniatać ciasto ok 10 minut,aż będzie gładkie.
    Ciasto rozwałkować cienko. Wyciąć koła, nakładać łyżkę farszu i zlepiać.
    Na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować około 5 minut od wypłynięcia.

Porady

Do farszu można też dodać podsmażone boczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować