PIEROGI Z UDKAMI

4.5 (187 ocen)

Pierogi przygotowane z tego ciasta są mięciutki,dobrze się sklejają .Można przygotowywać z różnymi farszami.Pierogi te można również przesmażyć po ugotowaniu na maśle.Idealnie nadają się do zamrażania nie tracąc przy tym swego smaku i elastyczności.

Składniki:


  • CIASTO

    1 kg.mąki tortowej
    1/2 l.mleka
    1/4 szk.oleju
    3 żółtka / jak małe to 4 /
    1 łyżeczka soli


    FARSZ

    4 udka z kurczaka całe
    1 marchew
    1 średnia cebula
    2 duże ząbki czosnku
    10 dkg.suszonych śliwek kalifornijskich
    1 jabłko
    2 łyżki masła klarowanego
    sól,pieprz,cynamon,majeranek do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z udkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi z udkami 1.


    Udka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,przyprawić solą,pieprzem,cynamonem i odstawić na 30 min.w chłodne miejsce.Warzywa i jabłko obrać i pokroić w mniejsze kawałki / kształt i wielkość nie ma znaczenia /.



  • pierogi z udkami 2.
    Na patelni rozgrzać masło,włożyć udka i smażyć na rumiano z dwóch stron.Dodać pokrojone warzywa ,owoce i chwilę smażyć,by owoce puściły sok.
  • pierogi z udkami 3. Przyprawić solą,pieprzem,cynamonem,wlać ok.2 szk.gorącej wody i dusić całość na wolnym ogniu do miękkości mięsa,całość przestudzić.
  • pierogi z udkami 4. Wyjąć udka,oddzielić mięso i pokroić na mniejsze kawałki.Owoce i warzywa przelać przez sito.Odłożyć kilka śliwek do sosu.
    Mięso i osączone warzywa zmielić na małych oczkach jak do maku.Całość przełożyć do miski,wsypać majeranek i ewentualnie pozostałe przyprawy do smaku i wyrobić gładką masę.Farsz dokładnie schłodzić.
  • pierogi z udkami 5. Przygotować ciasto.
    Mleko z olejem i solą podgrzać do temperatury pokojowej,przelać do miski.Dodać porcjami mąkę,roztrzepane żółtka i rękoma wyrobić gładkie ciasto.Po wyrobieniu ciasto nie może kleić się do rąk,po przecięciu muszą być widoczne dziurki jak w serze.Uformować kulę,włożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.
  • pierogi z udkami 6. Porcjami rozwałkowywać ciasto na grubość około 3 mm.Wycinać krążki za pomocą większej szklanki.
  • pierogi z udkami 7. Na każdy krążek wkładać porcję farszu i sklejać brzegi palcami.
  • pierogi z udkami 8.
    W garnku zagotować wodę przyprawioną solą,wlać 3 łyżki oleju i porcjami gotować na wolnym ogniu około 3 min. po ich wypłynięciu.
  • pierogi z udkami 9.
    Pierogi wyjąć,przelać zimną wodą.
  • pierogi z udkami 10.
    Ułożyć na ozdobionym talerzu,polać sosem śliwkowym.
  • 11.
    PRZYGOTOWANIE SOSU

    Do osączonego sosu z smażenia udek wlać ok. 0,5 szk.wody,dodać odłożone pokrojone śliwki i gotować na wolnym ogniu aż sos naturalnie zagęści się.Ewentualnie przyprawić przyprawami do smaku.

Porady

Farsz proponuję przygotować dzień wcześnie,by był idealnie schłodzony.Łatwiej będzie się sklejać pierogi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować