W sezonie kiedy naszych polskich, pachnących truskawek mamy pod dostatkiem, trudno nie zrobić z nimi pierogów. Nie znam nikogo kto ich nie lubi, więc zapraszam i zachecam do degustacji :)
50 min
Składniki:
proporcje na ok. 45 pierogów
ok.650 g mąki pszennej np. luksusowej
ok.400 ml mleka
50 g masła do mleka
700 g truskawek + cukier w ilości wg uznania
cukier cała cukierniczka
300 ml gęstej śmietany
2 łyżki cukru + cukier waniliowy do śmietany
Pierogi z truskawkami polane śmietaną z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzać mleko z masłem (aż masło się rozpuści), następnie lekko przestudzić, mleko powinno być ciepłe. Do miski wsypać mąkę, wlewać mleko jednocześnie mieszając, wyrobić ciasto (powinno być dość miękkie ).
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na małe kawałki wsypac cukier wg uznania, wymieszać.
Zciasta odrywać niewielkie kawałki, rozwałkowywać w miarę cienko, wykrawać krążki najlepiej trochę większe niż obwód szklanki.
Na każdy krążek kłaść łyżeczkę pokrojonych truskawek , dobrze skleić.
2.Wrzucić na osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia i jeszcze chwilę.
Śmietanę rozrobić z curem i cukrem waniliowym, polać pierogi.
Komentarze