Pierogi z tartym jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Smaki mojego dzieciństwa - a teraz spełnienie marzeń moich najmłodszych smakoszy.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO :

    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki wrzącej wody
    1 jajo

    FARSZ:

    5 jabłek
    cukier

    PONADTO:

    cukier perlisty

Pierogi z tartym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki i wrzącej wody i jaja zarobić ciasto.
  • 2. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować cienko ciasto, przykryć ścierką.
  • 3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Dokładnie odcisnąć sok.
  • 5. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać odrobinę cukru oraz po łyżeczce tartych jabłek, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
  • 6. Gotować partiami aż wypłyną i jeszcze kilka minut aż zrobią się miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.
  • 7. Gotowe pierogi posypać cukrem perlistym.

Porady

Jeśli nie odciśniemy soku z jabłek nie uda nam się zlepić pierogów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy