Pierogi z wiśniami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chyba żadnego lata nie zrobiłam tyle pierogów co w tym roku. Z wiśniami są po prostu pyszne. Nic innego nie słyszę, tylko mlaskanie i cmokanie zadowolonych moich gości. Ale się cieszę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    ok 1 kg wiśni
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    400 ml śmietany 18 %
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć , osuszyć i wydrylować. Pozostawić na sicie, żeby obciekły z soku. Sok wykorzystać do kompotu.
    W salaterce wiśnie posypać cukrem i mąką ziemniaczaną, przemieszać.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Wałkować placki i wykrawać krążki. Na krążki nakładać wiśnie i zalepiać.
    Gotować w osolonej wodzie do chwili , aż wypłyną ( ok 3-4 min ).
    Wyjmować na płaski półmisek.
  • 3. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować