Chyba żadnego lata nie zrobiłam tyle pierogów co w tym roku. Z wiśniami są po prostu pyszne. Nic innego nie słyszę, tylko mlaskanie i cmokanie zadowolonych moich gości. Ale się cieszę.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
szklanka mleka
1/2 szklanki gorącej wody
ok 1 kg wiśni
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pierogi z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie umyć , osuszyć i wydrylować. Pozostawić na sicie, żeby obciekły z soku. Sok wykorzystać do kompotu.
W salaterce wiśnie posypać cukrem i mąką ziemniaczaną, przemieszać.
2.Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Wałkować placki i wykrawać krążki. Na krążki nakładać wiśnie i zalepiać.
Gotować w osolonej wodzie do chwili , aż wypłyną ( ok 3-4 min ).
Wyjmować na płaski półmisek.
3.Podawać polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze