Pierogi z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Ciasto z dodatkiem roztopionego masła i kwaśnej śmietany. Dodatkiem mogą być każde sezonowe owoce.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ciasto na pierogi:
    ok. 400 g mąki
    3 łyżki roztopionego masła
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    oraz:
    ok. 1/2 kg wydrylowanych wiśni
    1-2 łyżki cukru
    2-3 łyżki stopionego masła
    śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi z wiśniami 1. Umyte i wydrylowane wiśnie zasypujemy w misce cukrem i odstawiamy na bok.

    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i śmietanę. Zaczynamy mieszać i wąską strużką dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.

    Rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki kółka. Nakładamy do środka 3-4 odsączone z nadmiaru soku wiśnie i dobrze zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Polewamy roztopionym masłem, żeby pierogi się do siebie nie poprzyklejały. Podajemy ze śmietaną lub z samym roztopionym masełkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować