Pierogi z ryżem i grzybami (pieczarkami)

4.49 (202 ocen)

  • 30 min

Szybkie i proste do przygotowania. Idealne z pieczarkami, jak i grzybami leśnymi.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5kg mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    letnia woda ( ok 1 szklanki)

    Farsz:
    20 dag ryżu
    ok 30-40 dag pieczarek lub innych grzybów
    2 cebule
    1 jajko
    sól, pieprz do smaku
    olej do smażenia.

    Dodatkowo do okraszenia:
    boczek/ cebula
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z ryżem i grzybami (pieczarkami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju ( staramy się aby było jak najmniej płynu). Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać jajko i olej. Zagniatać ciasto stopniowo dodając wody, aż będzie aksamitne. W tym czasie ugotować ryż wg przepisu podanego na opakowaniu.
  • 3. Pieczarki z cebulą można zmielić w maszynce ( na średnich oczkach). Wymieszać z ryżem, dodać jajko i doprawić solą i spora ilością pieprzu. chwilę wyrabiać, aż składniki połączą się ze sobą.
  • 4. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 cm. Szklanką wykrawać kółka, na jego środek nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie skleić. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie ok 5 min ( aż wypłyną na wierzch). Po wyciągnięciu przelać zimną wodą.
    Pierogi podajemy ze skwarkami lub przypieczoną cebulką.

Porady

Pierogi są także bardzo dobre odgrzane na patelni ( robią się chrupiące).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Grzyby Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować