Pierogi z piekarnika to ciekawa odmiana dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Ciasto jest tak idealne w smaku, że smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę orkiszową ugotować, wrzucić do miski. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do kaszy.
Twaróg również, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać dwie łyżki oliwy i sól.
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Wlewać porcjami drożdże do mąki i posiekać nożem. Po wlaniu całego mleka wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć je i odstawić na chwilkę. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nakładać porcję farszu i dokładnie zlepić boki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 - 25 minut.
Komentarze