Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową

0 (0 ocen)

Pierogi z piekarnika to ciekawa odmiana dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Ciasto jest tak idealne w smaku, że smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki:

  • Na ciasto

    200 gram mąki
    1 jajko
    2 łyżki oliwy
    sól
    10 gram drożdży
    3/4 szklanki mleka

    Na farsz

    100 gram suchej kaszy orkiszowej
    cebula
    około 150 gram twarogu
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z piekarnika z kaszą orkiszową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę orkiszową ugotować, wrzucić do miski. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać do kaszy.

    Twaróg również, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać dwie łyżki oliwy i sól.

    Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Wlewać porcjami drożdże do mąki i posiekać nożem. Po wlaniu całego mleka wyrobić gładkie ciasto.

    Przykryć je i odstawić na chwilkę. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nakładać porcję farszu i dokładnie zlepić boki.

    Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 - 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka z kaszą orkiszową i warzywami.

To może cię zainteresować