Pierogi z pieczoną dynią, papryką i kozim oscypkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Uwielbiam pierogi z wykwintnymi i oryginalnymi nadzieniami.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA CIASTO::
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - miekkie masło: 50 gramów
    - oliwka z oliwek: 20 mililitrów
    - ciepła woda: 150 mililitrów
    - żółtko: 2 sztuki
    - jajko kurze: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ::
    - półtłusty twaróg: 200 gramów
    - dynia: 250 gramów
    - pomarańczowa papryka: 0.5 sztuki
    - Czerwona papryka: 0.5 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - kozi oscypek: 100 gramów
    - sól morska: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy: 1 szczypta
    - czosnek: 3 ząbki
    DODATKOWO::
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - olej: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z pieczoną dynią, papryką i kozim oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w
    plastry i układamy na dnie prodiża, wysmarowanego odrobiną oliwy z
    oliwek.
    Z papryki usuwamy białe błonki oraz nasionka i dodajemy wraz z trzema
    ząbkami czosnku do dyni. Pieczemy przez dwadzieścia minut.

    Kiedy warzywa się upieką i ostudzą, z papryki ściągamy skórkę i całość
    kroimy w kostkę.

    Do miski wrzucamy twarożek, dodajemy do niego starty oscypek oraz
    pokrojone warzywa. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy podsmażoną
    na oliwie cebulkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.

    Na stolnicę wysypujemy mąkę, formujemy wulkan. Oddzielamy białka od
    żółtek, a jedno jajko wbijamy do miseczki. Dodajemy do niego dwa
    żółtka, łyżeczkę soli oraz oliwę i roztrzepujemy widelcem.

    Do mąki dodajemy pokrojone masło i tniemy nożem jak na kruche ciasto.
    Następnie rozcieramy chwilę palcami, robimy dziurkę i wlewamy na
    zmianę jajko oraz wodę, zagniatając ciasto do środka aż to skończenia
    składników.

    Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Jeśli takie
    jest, wkładamy je do szklanej miseczki i przykrywamy na piętnaście
    minut czystą ściereczką.

    Po piętnastu minutach odkrywamy ciasto i dzielimy na trzy części.
    Wałkujemy, wycinamy kółeczka lub tak jak dzisiaj u mnie - kwadraty,
    nakładamy na każdy placuszek łyżeczkę farszu i sklejamy palcami lub
    wspomagamy się widelcem. ;)

    Pierogi gotujemy w osolonej, gorącej wodzie do momentu wypłynięcia.
    Następnie wrzucamy je do lodowatej wody na kilka sekund.

    Podajemy ze świeżym szczypiorkiem lub okraską. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować