Pierogi z pieczoną dynią, papryką i kozim oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w
plastry i układamy na dnie prodiża, wysmarowanego odrobiną oliwy z
oliwek.
Z papryki usuwamy białe błonki oraz nasionka i dodajemy wraz z trzema
ząbkami czosnku do dyni. Pieczemy przez dwadzieścia minut.
Kiedy warzywa się upieką i ostudzą, z papryki ściągamy skórkę i całość
kroimy w kostkę.
Do miski wrzucamy twarożek, dodajemy do niego starty oscypek oraz
pokrojone warzywa. Doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy podsmażoną
na oliwie cebulkę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, formujemy wulkan. Oddzielamy białka od
żółtek, a jedno jajko wbijamy do miseczki. Dodajemy do niego dwa
żółtka, łyżeczkę soli oraz oliwę i roztrzepujemy widelcem.
Do mąki dodajemy pokrojone masło i tniemy nożem jak na kruche ciasto.
Następnie rozcieramy chwilę palcami, robimy dziurkę i wlewamy na
zmianę jajko oraz wodę, zagniatając ciasto do środka aż to skończenia
składników.
Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Jeśli takie
jest, wkładamy je do szklanej miseczki i przykrywamy na piętnaście
minut czystą ściereczką.
Po piętnastu minutach odkrywamy ciasto i dzielimy na trzy części.
Wałkujemy, wycinamy kółeczka lub tak jak dzisiaj u mnie - kwadraty,
nakładamy na każdy placuszek łyżeczkę farszu i sklejamy palcami lub
wspomagamy się widelcem. ;)
Pierogi gotujemy w osolonej, gorącej wodzie do momentu wypłynięcia.
Następnie wrzucamy je do lodowatej wody na kilka sekund.
Komentarze