Pierogi z serem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do sera dodać śmietanę i dokładnie rozdrobnić widelcem lub blenderem. Dodać cukier i aromat cytrynowy, wymieszać.
Maliny opłukać i osączyć na sitku.
2.Do miski przesiać mąkę i wlewając gorącą wodę zarabiać nożem, a potem ręką. Dodać żółtka i zagnieść wolne ciasto. Podzielić na porcje i przykryć ściereczką, żeby nie obsychało.
3.Każdą porcję wałkować niezbyt grubo. Wykrawać szklanką krążki, nakładać na środek łyżeczkę sera, malinę i dokładnie zlepiać brzegi pierogów.
Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy wypłyną, odkryć, gotować 2 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć.
Podawać ze śmietaną zmiksowaną z cukrem i udekorować świeżymi malinami.
Porady
Jest to danie, któremu nikt się nie oprze, a szczególnie dzieci.
Komentarze