Pierogi z serem i jabłkami

4.5 (145 ocen)

Te pierogi po prostu rozpływają się w ustach. To świetna propozycja na obiad na słodko, a także deser. Do farszu można dodać także rodzynki.

Składniki:


  • • CIASTO:
    • 375g mąki,
    • 1,5 łyżki oliwy,
    • Szczypta soli,
    • Około ¾ szklanki letniej wody,
    • FARSZ:
    • 200g twarogu półtłustego,
    • 2 duże jabłka,
    • 2 łyżki cukru,
    • Szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z serem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z serem i jabłkami 1. FARSZ: Ser rozgniatamy widelcem z cukrem.
  • Pierogi z serem i jabłkami 2. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je delikatnie z masą serową (ewentualnie odciskamy wcześniej sok).
  • Pierogi z serem i jabłkami 3.
    CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne.
  • Pierogi z serem i jabłkami 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
  • Pierogi z serem i jabłkami 5. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane masełkiem bądź śmietanką. Można je podać także z bułką tartą podsmażoną na masełku. Życzę smacznego :-)

Porady

Ilość cukru zależy od słodkości jabłek. Jeśli jabłka są słodkie można dodać go mniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować