pierogi z serem i z miętą

4.5 (181 ocen)

słodkie a zarazem orzeźwiające

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki,
    1 jajko,
    łyżka oleju,
    szczypta soli.
    Farsz:
    1 kg białego sera,
    2 jajka,
    0,5 szkl. cukru,
    1 budyń śmietankowy,
    pęczek świeżej mięty,
    szczypta soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem i z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biały ser mielimy, żółtka oddzielamy od białek, miętę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem, razem z miętą i budyniem dodajemy do sera. Mieszamy, aż składniki się połączą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie łączymy. Jeżeli jest za rzadkie, to dodajemy troszkę mąki ziemniaczanej.
  • 2. Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki ciasta oraz ciepłą wodę i wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego szklanką krążki. Na krążki nakładamy łyżką nadzienie i zlepiamy brzegi. Gotujemy ok. 5 min wkładając do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.

Porady

Podawać ze śmietaną, lub zrumienione na maśle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować