Pierogi z serem

4.5 (168 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis na pierogi pochodzi z książki "Najnowsza kuchnia. Wytworna i gospodarska" z 1902 roku.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 350 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - twaróg: 500 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz. Ser przetrzeć przez sito, dodać żółtka, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Do mąki dodać szczyptę soli, jajko i wyrabiać ciasto, dodając letnią, przegotowaną wodę ok. 125 ml. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, podzielić je na 3 części.
  • 3. Rozwałkować pierwszy kawałek ciasta i szklanką wyciąć krążki o średnicy około 7 cm. Na każdy krążek nakładać farsz, złożyć na pół i zlepiać brzegi pierogów. Powtarzać tę czynność z kolejnymi kawałkami ciasta.
  • 4. Pierogi gotować, we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową.
  • 5. Podawać polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować