Pyszne, zdrowe i wciągające pierogi z soczewicą! :)Zapraszam!
50 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
600 g mąki tortowej
szkl ciepłej wody
1 żółtko
szczypta soli
ok 1/2 kostki miękkiego masła
Składniki na farsz:
300 g czerwonej soczewicy (ugotowanej)
2 cebule
100 g sera tofu (lub pasty z tofu)
sól
pieprz
dodatkowo:
ser typu parmezan
Pierogi z soczewicą i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do miski wrzucić cebulę, ugotowaną soczewicę i ser, całość zmiksować blenderem na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrobić ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością się urabia. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka, dodać farsz i zlepić pierogi. Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia.
Gotowe pierogi posypać startym parmezanem.
Komentarze